De Camelia komt

De Camelia komt (1) een bloem in vol ornaat
De Camelia komt (2) een zwellende knop
De Camelia komt (3) een uitkomende knop

Zoals de boerenjasmijn sluipenderwijs uit de tuinen verdwijnt, breidt de Camelia zich in diezelfde tuinen uit. Deze blijvend groene stuik wordt ook wel Japanse roos genoemd en past daarmee in hetzelfde rijtje als de Chinese roos (de Hibiscus, die het in Nederland alleen binnen volhoudt) en de Kerstroos (de Helleborus niger uit de Alpen, een telg uit de boterbloemfamilie die van nature pas in februari bloeit maar door kunstgrepen van kwekers al met kerst). Allemaal rozen die geen rozen zijn, maar waarschijnlijk zo genoemd werden vanwege hun opvallende bloemen.
De Camelia's komen uit Oost en Zuid-Oost Azië en behoren tot dezelfde familie (de Theaceae) en daarbinnen tot hetzelfde geslacht (het geslacht Camellia) als de theestruik (Camellia sinensis). In Japan werden ze al lange tijd zeer gewaardeerd als de eerste bloemen die in de late winter opengaan. Von Siebold - die van het Von Sieboldhuis in Leiden - haalde ze in 1830 voor het eerst naar Europa. Ze waren bedoeld voor de hortus in Leiden, maar aangekomen in de haven van Antwerpen na de afscheiding van België, gingen ze in plaats daarvan naar Leuven.
De gekweekte Camelia's (in het Nederlands met slechts één l) hebben, anders dan de wilde, zogenaamde 'gevulde' bloemen, dus een dubbele of meervoudige kroon. Ze zijn, mits enigszins in de luwte geplant,  winterhard en bloeien ook hier al aan het eind van de winter of wat daarvoor moet doorgaan.

Tags: