Kruisbloemen

Kruisbloemen (1) Judaspenning
Kruisbloemen (2) Muurbloem
Kruisbloemen (3) Koolzaad

Met Pasen in aantocht en een boosaardig virus dat door het land sluipt, moest ik aan kruisbloemen denken. Maar vooral ook vanwege het feit dat er op dit moment een aantal vroeg en prominent staan te bloeien. De kruisbloemenfamilie dankt zijn naam waarschijnlijk aan de vier bloemblaadjes - dat is standaard bij kruisbloemen - die in een kruisvorm staan. Ook de oude wetenschappelijke naam van de familie - Cruciferae, dwz kruisdragenden - duidt daarop.
De Judaspenning in mijn tuin (foto 1) kon niet wachten tot Pasen en is halverwege maart al gaan bloeien. De verwijzing in de naam naar de kruisiging is duidelijk genoeg, al komen de penningen pas later, als de bloemen zijn uitgebloeid. Hij doet puur Hollands aan maar is - aha! - afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Wat in elk geval geen verhaal en duidelijk zichtbaar is, zijn de vier kruiselings staande bloemblaadjes.
Ook de Muurbloem komt uit het Middellandse Zeegebied; de Romeinen introduceerden deze halfstruik hier, dwz de geelbloeiende wilde muurbloem die inmiddels heel zeldzaam is door het gebrek aan geschikte oude muren. Cultivars van die wilde muurbloem doen het echter goed en zijn er in vele kleuren, zoals dit lila exemplaar (foto 2) dat ook zijn ongeduld niet kon beteugelen.
De derde kruisbloem die al volop bloeit staat zelden in de tuin. Het koolzaad (foto 3) groeit niet alleen op akkers (op dit moment is het zgn winterkoolzaad daar nog te zien), maar ook volop in bermen door het hele land. Ook de Pinksterbloem, een kruisbloem die bij voorkeur rond Pasen bloeit, is hier en daar al te zien.
Ze hebben hun naam misschien niet mee, maar verder is er niks sombers aan deze vrolijk bloeiende kruisbloemen.