Niet van het paard van...

Niet van het paard van... (1) Nederlandse vijgen in november, te laat
Niet van het paard van... (2) Nederlandse vijg in de zomer: gaat die het redden?
Niet van het paard van... (3) Siciliaanse rijpe vijg

Plotseling zag ik een heleboel vijgen en nee, dat had niets te maken met de komst van Sinterklaas en zijn nachtelijke ritten te paard. Door het vallen van het zo bekende vijgenblad - waar Adam al 'zijn schaamte mee bedekte' - zijn de vele kleine vijgen aan de takken zichtbaar geworden. Ze zien er koud en ongelukkig uit. Immigranten uit het Midden-Oosten worden niet altijd met open armen ontvangen, maar de vijgenboom wel. Die hoeft 's winters niet meer in stro ingepakt te worden omdat er inmiddels ook rassen zijn die tegen het Nederlandse klimaat kunnen, zelfs als het - wie weet gebeurt dat nog eens - echt gaat vriezen. Zo wordt het aantrekkelijk om een vijgenboom te planten.
Nou ja, boom, een echte grote boom wordt het niet. En voor de vruchten hoef je het ook niet te doen, tenminste: als je hoopt op rijpe vruchten. Voor een beetje zekerheid op dat punt moet je naar Zuid-Europa (foto 3). Of naar de supermarkt, dat kan natuurlijk ook. In aanleg belooft de vijg ook in onze omstreken vruchten genoeg, er worden zelfs - net als in het gebied van herkomst - drie achtereenvolgende series vruchten per jaar geproduceerd. Maar de vroegste reeks loopt al snel tegen een fataal nachtvorstje aan en voor de tweede en derde reeks is de zomer vaak tekort om te rijpen. Hoewel, met de nieuwste klimaatontwikkelingen komen er natuurlijk wel steeds betere kansen.
Van jongs af aan ziet de vijg er uit als vijg. In het vroegste begin is die vijg echter nog geen vrucht, maar een bloem, dat wil zeggen: een baarmoeder-achtige structuur met een kleine opening en aan de binnenwand de aan het oog onttrokken bloempjes. Heel apart. En nog aparter is het dat deze bloempjes bevrucht moeten worden door een mini-wespje, de vijgenwesp, die zich door de opening naar binnen wurmt en daar - onbewust van zjn rol - het bevruchtingswerk doet. Deze vijgenwesp komt in Nederland niet voor, maar gelukkig zijn de nieuwste vijgenrassen 'parthenocarp', wat wil zeggen dat de vruchten zich kunnen ontwikkelen zonder dat daar bevruchting voor nodig is.

Tags: