Opvalvogel

Met horden vogelspotters, online observatiecamera's, documentaires, films en Animal Planet, hebben zeldzame passanten, onzichtbare nestzitters en schuwe struikenschuilers die alleen maar te horen zijn, over aandacht niet te klagen. Zij spreken tot de verbeelding. Toch is er niks mis met opvallende vogels. Eksters, misschien wel de meest opvallende (foto 1). Het luidruchtige zwart-wit is van verre te zien tegen de achtergrond van groen, bruin, spikkels geel, rood, roze. Van verre ... én van dichtbij, want hij is groot en niet schuw. Houdt van mensen.

En vooral van wat wij achterlaten of neerzetten. Van zijn insectendieet stapt hij net zo makkelijk over op de inhoud van een afvalbak, deze alleseter (foto 2) en bouwt zijn nest net zo lief in kunstboom: de lichtmast op het parkeerterrein van Ikea bijvoorbeeld (foto 3). Ook zou hij van glimmende voorwerpen houden - sieraden met name - en die meenemen naar zijn nest. Menig dienstmeisje is daardoor in problemen geraakt, onterecht verdacht van diefstal. Dat wil zeggen: in verhalen.
Feit is dat eksters nieuwsgierig zijn. En slim, net als de andere kraaiachtigen, en óók sterk. Tot aanpassen in staat, alert, opportunistisch en 'paren 'voor het leven' vormend. Een menselijke vogel, opvallend, herkenbaar. Gewoon en toch waard om gezien te worden.

Tags: