Fotoblog

Licht maken

Het donker dringt zich in vele gedaanten aan ons op in deze tijd van het jaar: buiten en binnen en tot in het diepst van onze gedachten toe. Zeker dit jaar.

Woon-werkverkeer

Sommige ganzen voelen zich niet geroepen om in het najaar naar verre oorden te trekken, hun trek beperkt zich tot het dagelijks heen en weer vliegen van hun rustplaatsen naar de plekken waar ze een gedekte tafel hopen aan te treffen, zoals weilanden of braakliggende akkers.

Amerikaans

Met 3 november in het vooruitzicht zie ik overal sterren en strepen, machtige Amerikanen die verbazing en ongeloof wekken. De Amerikaanse eik heeft dat effect altijd al op mij gehad, vooral in  het najaar als deze robuuste bomen hun bladeren fraai laten kleuren. Groot en veel, natuurlijk.

Is-ie echt?

Een vliegenzwam is toch al de paddenstoel die eigenlijk te mooi is om waar te zijn en soms zie je er een - zoals deze jonge - die zo gaaf is dat je echt denkt: zou hij wel echt zijn? Ja, hij was echt, net als de vele anderen in alle stadia van ontwikkeling waarop Drenthe mij trakteerde.

Gelderse roos

Het is zover, de bessen van de Gelderse roos hebben zich vol zomer gezogen en hangen nu, doorzichtig glanzend als gepolijste edelsteentjes, in de augustuszon.

Op vleugels

Het is toch al een wonder hoe de esdoornzaden zich in de loop van de geologische tijdvakken zulke helicoptervleugels hebben kunnen aanmeten, maar deze bijzondere esdoorn maakt het met zijn rozerode vleugels wel heel erg bont.

Blaassilene

Familie van de koekoeksbloemen, maar met - de naam zegt het al - een bolrond opgeblazen kelk die lichtpaars dooraderd is. De Silene vulgaris is vrij algemeen, zoals de toevoeging vulgaris al aangeeft, maar daarom niet minder gracieus.

Babymutsen

De kleurige vruchten die vaak tot diep in de winter aan de struik blijven hangen, zijn in de maak. De kardinaalsmuts koestert zijn laatste sterretjesbloemen, terwijl de eerste groene vruchtjes al beginnen te zwellen: de glimmende babymutsjes.

Vlierkroon

Deze knotwilg, die net voor het vroege uitbreken van het voorjaar nog even werd geknot, heeft zich getooid met een vlierkroon. Vlieren zijn niet kieskeurig en groeien op de vreemdste plekken, dus ook bovenop een knotwilg als dat zo uitkomt.

Maagdenpalm

Hij - of zij? - bloeit niet alleen vroeg, maar ook lang, soms zelfs het hele jaar door. In het wild is de maagdenpalm zeldzaam geworden, maar vanuit tuinen, waarin hij een graag geziene gast is, breidt hij zich weer uit.

Pagina's

Home button