American Beauty

American Beauty (1) Indian Paintbrush
American Beauty (2)The Bald Eagle
American Beauty (3) White Pelicans

Geen film met rozenblaadjes in Suburbia, maar echte natuur in Oregon. De uitgestrektheid en de verscheidenheid in deze staat aan de noordelijke oostkust van Amerika blijven indruk maken, de bergen en de meren, de bossen en de rivieren. Bij deze een paar illustraties met oorspronkelijke bewoners van deze streek. Om te beginnen de Indian Paintbrush. Omdat hij hier zo mooi langs de rivier staat. Maar ook vanwege zijn naam, die verwijst naar de Indiaanse wortels van dit land. De plant is kenmerkend voor het westen van Noord Amerika en maakt deel uit van de bremraapfamilie. Het is een halfparasiet dus, die op de wortels van grassen teert.
Natuurlijk mag de Bald Eagle (foto 2) niet ontbreken, de zeearend-soort die alleen in Noord-Amerika voorkomt en het tot 'National Symbol' van de Verenigde Staten heeft geschopt. In de zestiger jaren was hij niettemin bijna uitgestorven, maar inmiddels nemen het aantal weer toe. Overigens is hij niet 'bald' in de zin van kaal: de kenmerkende kop heeft witte veren.
Tenslotte ruim ik een plaatsje in voor de Witte Pelikaan (foto 3), die met zijn spanwijdte tot 300 cm - groter dan die van de Bald Eagle met zijn 230 cm - het symbool van de staat Oregon zou kunnen zijn. Maar kolonies van deze American White Pelican - de naam zegt het al - komen ook elders in de VS voor. Anders dan de Bruine Pelikaan houdt deze Witte niet van open zee, hij geeft de voorkeur aan brak of zoet water, zoals hier in Ewauna Lake bij Klamath Falls.

Tags: