Best Exotic India #1

Na de film The Best Exotic Marigold Hotel kan iedereen zich een voorstelling maken van de Indiase rijkdom aan kleur en sierlijkheid. En als je dan daadwerkelijk in India bent en ook nog eens in het Marigold Hotel, Hyderabad logeert.... Heerlijk om niet alles te hoeven kennen en te begrijpen, gewoon genieten is genoeg: van de mensen en van alles wat groeit, bloeit en adem heeft. Tot mijn verbazing echter herkende ik van de natuur verreweg het meeste, de gelijkenis met Bonaire is groot: van Flamboyant tot Tulip tree, van Bougainville tot Kokospalm en van Mangoboom tot Passiebloem.
Ook Handjesgras, Waaierpalm, Tuturutu, Magdaleentje, Lantana, Granaatappel, Tamarinde, Katoenboom, Wonderolieboom, Agave, Neem Tree, Frangipanni, Ixia en de onvermijdelijke Oleanders zijn er van de partij. En niet te vergeten de magere kippen, de ezels en de geiten die - net als op Bonaire - gaan en staan waar ze willen.

Bij zoveel overeenkomsten ga je als vanzelf op zoek naar de verschillen en dan zie je heilige koeien en dito apen, onbekende bomen met felgekleurde bloemen, vreemde vruchten en eigenzinnige planten tussen ruïnes of langs de kant van de weg, zomaar. Klein maar fijn en als eerste in beeld, opdat ze niet worden vergeten.
Foto (1): Deze kleine vuurwerkfonteintjes langs de kant van de weg komen uit stevige knoppen die in tweeën opensplijten. De bloemblaadjes zijn kleurloos, ruw en hard, maar het vreugdevuur van de lange meeldraden met hun roze helmknoppen maakt dat meer dan goed. Ergens daartussen is de eenzame stamper te ontdekken, herkenbaar aan een glimmend groen uiteinde, de stempel.
Foto (2): Deze pluimstaarten van kleine, gracieuze bloempjes groeien tussen de ruïnes van een oude burcht op een rotsige heuvel. De punt zit vol bloemknoppen die op hun beurt wachten en aan de andere kant van de stervormige bloempjes bevinden zich de uitgebloeide bloemen waar ergens onderin - nog onzichtbaar - de zaden rijpen.
Foto (3): Ook deze bloeiende aar van een ruige grassoort trotseert de hitte tussen de brokstukken van die oude brucht. Goed is te zien hoe de meeldraden hun stevige gele helmknoppen in de wind hebben gehangen, ter bevruchting van de vrijwel onzichtbare stampers.

Tags: