Best Exotic India #2

Na het voortrekken van klein maar fijn in Best Exotic India #1, de bescheiden schoonheid tussen de stenen en langs de weg, is de categorie opvallend en kleurrijk nu niet meer te houden: bomen met grote roze of tuilen gele bloemen dringen aan, struiken met hardblauwe, doorschijnende bloemen eisen de aandacht, Mangobloesems geuren allerverleidelijkst, bomen met vuistgrote rode vruchten en zwarte zaden strekken hun takken uit, Lotusbloemen reikenhalzen uit hun vijvers, de Kokospalmen wuiven, hun noten overal, elke ooghoek is gevuld. Teveel.

Selecteren dus, drie heel verschillende indrukken, elk van een ander zintuig: het oog, de smaak en de tast.
De Hibiscus (foto 1) is er om het oog te strelen. Weliswaar wordt een van de 200 soorten ook voor thee wordt gebruikt, maar de grote en kleurige bloemen zijn toch vooral om gezien te worden. Ze horen tot de familie van het Kaasjeskruid en de Stokroos (Malvaceae), alle gekenmerkt door de wonderlijke vergroeiing van meeldraden en stamper tot een neus die pontificaal ver uit de bloem steekt.
De Rode peper (foto 2) is er voor de smaak en mag in een stukje over India - waar 'spicy' vele dimensies kent, behalve 'non spicy' - natuurlijk niet ontbreken. Er zijn vele soorten Rode of Spaanse pepers, alle van het geslacht Capsicum uit de Nachtschadefamilie, net als onze Rode paprika die dus eigenlijk een peper is, zij het zacht van smaak. Hoewel we juist India en omstreken met 'spicy' associëren, komen de pepers oorspronkelijk uit Midden-Amerika; in India werden ze door westerlingen geïntroduceerd. Daarna pas werden ze hoofdbestanddeel van de regionale cuisine.
De Katoen (foto 3) is geselecteerd op de tast. Het is één van de weinige planten - een kleine struik eigenlijk - die in uitgebloeide vorm het meest bekend is, wanneer de lange en zachte zaadpluizen in dikke dotten uit de verdrogende bloemkelken steken. Eigenlijk is dat jammer, want de gele bloemen zijn groot en mooi en doen weinig onder voor de Hibiscus. Niet verwonderlijk want het geslacht Gossypium, dat meerdere soorten Katoenplanten omvat, is van dezelfde familie. 

Tags: