Boodschappen

Vele tientallen zijn er: levensmiddelenwinkeltjes als Bo Toko ('jouw winkel') die onaantastbaar voort lijken te bestaan tussen grotere winkels van Chinezen en supermarkten als 'Progreso'. Van de zus van de man van een aangetrouwde nicht. Familie, altijd, iedereen. Het nog jonge 'Warehouse' is anders, met zijn mix van Jumbo-spullen en reuzenverpakkingen uit de VS. En bij de gloednieuwe Van den Tweel loop je door een gewone AH. Wat dát met de Toko's en de rest zal doen, moet nog blijken. Misschien wel niks, nog steeds niks.

Voor de 16.000 inwoners van Bonaire is er zo een wonderbaarlijke dichtheid én diversiteit aan winkels. In het aanbod van al die winkels is, sinds ik hier veertig jaar geleden voor het eerst kwam, veel veranderd. Behalve vis waren toen alleen groenten en fruit uit Venezuela vers verkrijgbaar. Áls ze verkrijgbaar waren. Want net als bij het nogal beperkte aanbod van andere artikelen was dat allerminst verzekerd. En wát er was, was niet altijd vers meer. Hetgeen overigens ook gold voor houdbare producten. Nu is er overal koeling en is 'alles' te krijgen. Nou ja, krijgen is niet het juiste woord: voor veel geld te koop. En nog steeds is er soms iets 'op': nergens op het eiland het favoriete voer van je hond of - wat erger is - je eigen favoriete Polar bier.

Ergerlijk, maar niet meer dan een klein ongemak, die dingen. Dat de gasflessen van monopolist Curoil zo goed als altijd op zijn, is al een stuk ernstiger, want iedereen kookt op gas. Maar de ernstigste ontwikkeling is de enorme vlucht die de 'vrije prijsvorming' de afgelopen jaren op zo goed als alle terreinen heeft genomen en die vooral een vrijheid voor de aanbieder blijkt te zijn, waar kopers wat dat betreft weinig te kiezen hebben, hoeveel winkels er ook zijn. De invoering van de Amerikaanse dollar mag dan niet de oorzaak zijn, bijgedragen heeft het zeker. Voor huishoudens met lage inkomens of ouderen met AOW - hier veel lager dan in Nederland - zijn de dagelijkse boodschappen nu een groot probleem. Want zelfs Euroshopper is nog duur!
Een verhoging van de uitkeringen in deze nieuwste gemeente van Nederland lijkt dan ook geen onterechte wens. Dat wil zeggen: tenzij er iemand snel iets aan de prijzen kan en wil doen ....

Tags: