Geen klaver, wel geluk?

Geen klaver, wel geluk? (1) klaverzuring uit een doosje
Geen klaver, wel geluk? (2) gehoornde klaverzuring
Geen klaver, wel geluk? (3) de echte (witte) klaver

Een klein kartonnen cadeau-doosje, "klavertje vier' staat erop en: 'brengt geluk'. Het doosje bevat een frommelig bolletje en twee blokjes substraat. In een potje doen en watergeven, meer is niet nodig! En inderdaad: in no time verschijnen de beloofde klavertje vier-blaadjes (foto 1). Hoewel, dat donkere hartje? Charmant, zeker, maar is dat wel iets voor een klaver? Nee, en dat is ook niet het enige: dit is geen klaver maar een klaverzuring. Wat trouwens een verwarrende naam is voor een plantje dat klaver noch zuring is. De klaverzuring is zelfs geen familie van de klaver en evenmin van de zuring. Hij behoort tot een eigen klaverzuring-familie. En hebben die dan allemaal een viertallig blad? Nee, net als de echte klaver (Trifolium, dus 'drieblad') heeft de klaverzuring normaliter ook een drietallig blad. Maar een speciaal voor dit doel gekweekte soort - Oxalis tetraphylla, de vierbladige klaverzuring - heeft dat wel.
Overigens komt de klaverzuring hier niet alleen voor in kartonnen cadeau-doosjes, maar ook in het wild, met name de witte klaverzuring die in bossen groeit. En dichterbij, in tuinen en tussen trottoirtegels, groeit de gehoornde klaverzuring (foto 2) die veelvuldig te zien is en goed te herkennen aan de tot bruin of paars verkleurende 'klaver'-blaadjes en de kleine gele bloempjes.

En dan de hamvraag: brengen klaverzuring-klavertjes-vier wel of geen geluk? Het echte klavertje vier dankt zijn reputatie aan zijn zeldzaamheid. Het is een weinig voorkomende mutant van de gewone witte klaver (foto 3), dus je hebt geluk als je er eentje vindt. Al in de Middeleeuwen werd dat gewaardeerd, ook omdat men er een kruis in zag - altijd goed. En de vier bladslippen stonden natuurlijk voor hoop, vertrouwen, liefde en geluk. De klaverzuring uit een doosje geeft gegarandeerd viertallige blaadjes, telt dat? Kun je geluk wel kopen?
Ach waarom niet. Bij deze: de klaverzuring uit een doosje geeft evenveel geluk als een echt klavertje vier in het gras. Even weinig om precies te zijn.