Hardhouten gezwellen

Ze ogen dezer dagen toch al zo treurig, de bomen, met hun kale takken, natte stammen en kleumende voeten in drasse grond. En dan ook nog enge gezwellen vertonen die als ballen, bloemkolen of vormloze groeisels uit de stammen stulpen? Dat ziet er niet best uit. Boomkanker dus. Een bacteriële infectie eigenlijk, maar ook schimmels kunnen de aanstichter zijn. De boom reageert met plaatselijke wildgroei. De infectie kan zich door de hele boom verspreiden, maar dat hoeft niet. De aandoening is besmettelijk: ook andere bomen kunnen geïnfecteerd worden.

Boomkanker begint met een beschadiging aan de stam en een geïnfecteerde boom in de buurt. Insecten kunnen behulpzaam zijn bij het overbrengen van de infectie. Op de gladde stam van de Beuk is een beginnende tumor goed te zien als een klein rond knobbeltje. Daarna wordt hij groot en ruw (foto 2). Ook bij de Berk kunnen grote uitgroeisels ontstaan, maar bij het jonge exemplaar op de foto (foto 3) is het wel heel extreem. De balvormige tumor bij de Hulst (foto 1) ziet er dan bijna rustig uit.
Ook bij andere bomen komt boomkanker voor, bijvoorbeeld bij Populier, Robinia en Sierkers. En bij vruchtbomen - vooral bij Appels - is Vruchtboomkanker een beruchte, door een schimmel veroorzaakte aantasting. 

Boomkanker is anders dan kanker bij mensen. Verre van ideaal - bij fruitbomen zelfs zo schadelijk dat het intensief wordt bestreden - maar meestal niet fataal. In elk geval niet snel: bomen kunnen er behoorlijk oud mee worden. 

Tags: