Kadushi, mmm... dushi!!

Je kunt hem niet missen, de Kadushi. Deze meer dan 10 meter hoge boomcactus steekt ver boven de meeste bebouwing en begroeiing uit en richting het wilde noorden worden het er meer en meer: Cadushy-country! Daar moet je toch iets mee kunnen, al die enorme cactussen? Tot voor kort bleef dat beperkt tot een wat slijmerige soep, gekookt van ontstekelde schillen. Spreekt toch minder tot de verbeelding dan de cactus zelf. Maar gelukkig wordt er nu ook drank van gestookt: 'Cadushy of Bonaire', the sunny taste of Bonaire volgens het etiket.

Niet ten onrechte, want de smaak is even bijzonder als de groene kleur en de geheimzinnige ondoorzichtigheid van deze likeur. Gestookt in Rincón, het enige dorp in het noorden, het oudste van Bonaire. De woonplaats van tradities, omgeven door de halfcultuur van de kunuku's en uitgestrekte, bergachtige wildernis: de mondi. Vol met Kadushi's waar de jonge loten van geoogst kunnen worden: stekels verwijderen, schillen verzamelen en laten weken in grote potten met 95% alcohol die alle smaak en kleur opzuigt.
Die potten staan hun werk te doen in een verrassend kleine bedrijfsruimte aan een verrassend groot erf in het hartje van Rincón. De potten delen die ruimte met een koperen destilleer-installatie, een flinke hoeveelheid neutrale flessen die opmerkelijk veel op jeneverflessen van Bols of Ketel 1 lijken en een modern roestvrijstalen mengvat voor de uiteindelijke likeur. Een aangrenzende ruimte zal voor bottelen, afsluiten en etiketteren zijn; alles edel handwerk. Handige opklapluiken bieden een kijkje in de betegelde destilleer-afdeling en een medewerkster laat de ingrediënten zien, voelen, ruiken. En het eindresultaat proeven. Alle zes, want naast de kadushi-likeur zijn er nog vijf andere Caribische drankjes: het éne nog vrolijker dan het ander.

In dat feest van smaak en kleur blijft de groene Kadushi - Cadushy volgens het engelse etiket - met speels gemak als de nummer één overeind. Hij is 'dushi': zoet, lief. Die gaat dus mee naar huis: naar Nawati op Bonaire en daarna naar Nederland. Nog een paar dagen op Bonaire en dan begint de herfst. Maar er gaat deze keer een krachtig Bonaire-extract mee: warm, groen en geheimzinnig ....

Tags: