Kenepa

Kenepa (1)
Kenepa (2)
Kenepa (3)

Er staat een kenepaboom in de tuin. Op Bonaire, want de kenepa hoort thuis in de Amerikaanse tropen. Het is een geliefde boom die voor Antilliaanse begrippen aardig hoog wordt (foto 3), zij het geen 25 meter zoals elders, en die met zijn dichte bladerkroon veel schaduw geeft. Tenminste: als hij eenmaal hoger is geworden dan de pakweg vier of vijf meter van nu en hij zijn bladeren niet vanwege extreme droogte laat vallen. Wat gelukkig niet het geval is. Behalve zijn schaduw heeft hij nog een aantrekkelijke eigenschap en die laat hij - klein als hij is - nu al zien: zijn zoetige vruchten. Groen, rond en glimmend van buiten (foto 2) en oranje onder de dunne schil (foto 1). De kleuren van een meloen, maar stukken kleiner, hooguit een centimeter of drie, vier. En dan zit er ook nog maar een dun laagje vruchtvlees om een enorme pit. Maar minstens even zoet en smakelijk als een meloen. Of een mango die ook die kleuren heeft.
Wat dat betreft zou je niet zeggen dat deze Melicoccus bijugatus behoort tot de zeepboomfamilie, wat immers allesbehalve smakelijk klinkt.
Overigens gaan de vruchten niet aan de boom al open, zoals foto 1 suggereert: dat is gedaan voor het 'plaatje'. Alleen als je te lang wacht met plukken zijn ze een prooi voor de parkieten en papegaaien, en die gaan minder voorzichtig te werk. Zij laten er dan weinig van over.

Tags: