Laatbloeiers

Ach ja, laatbloeiers. Bij mensen is het een niet altijd even overtuigende inhaalmanoevre en ook bij planten zijn het meestal bijzondere situaties waarin er wordt laatgebloeid. Er blijken heel wat van die bijzondere situaties te zijn. Zo zien slome exemplaren van zomerbloeiers die destijds de bloeiboot misten nu alsnog hun kans schoon om uit de knop te gaan: Dovenetels, Paardenbloemen, Rode klavers, van alles, maar met mate. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld struiken die in het voorjaar al bloeiden en dat in het najaar nog eens dunnetjes overdoen, een soort tweede leg.
Meestal is zo'n tweede bloei niet erg overtuigend, maar toch. Rododendrons staan erom bekend en in het wild is de Rode kornoelje er zo een. En dan de Rozen, een categorie apart: sommige blijven gewoon bloeien tot de eerste sneeuw valt en de vorst de grond intrekt. Tenslotte zijn er uit verre streken afkomstige planten en struiken die hun vreemde gewoonten hebben meegenomen en zich hier - in tuinen en daarbuiten - weigeren te houden aan onze regels. De Dahlia's natuurlijk, de struikvormige Fuchsia's en natuurlijk de Herfstasters, maar ook het Bezemkruiskruid dat - vooral in de duinstreek - aan een opmars is begonnen. Zijn er dan geen echte, inheemse laatbloeiers? Jawel, de bekendste is de Klimop die wel veel, maar weinig opvallende bloemen maakt.

Toch wordt de herfst, alle laatbloeiers te spijt, grotendeels gekleurd door bessen en bladeren. Vooral bladeren. Het aandeel van bloemen is klein, maar wel zeer divers. Uit het grote aanbod selecteer ik drie verwanten, omdat hun typische composietenbloemen samen een mooi plaatje geven.
Foto 1: Bezemkruiskruid (Senecio inaequidens). Deze wilde plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en bloeit van juni tot in december. Hij kwam al meer dan honderd jaar geleden mee met woltransporten, maar pas de laatste tijd neemt hij sterk in aantal toe en zijn de heldergele bloemen en l,de ange, lijnvormige bladeren aan taaie, vaal sterk vertakte stengels soms massaal te zien.
Foto 2: Herfstaster (Aster X versicolor). Deze gekweekte plant heeft zijn roots in Noord-Amerika en is een echte herfstbloeier. Als tuinplant komt hij in diverse kleurvariëteiten voor en verwildert soms, net als enkele andere asters die ook in de herfst bloeien, maar zo niet heten.
Foto 3: Moederkruid (Tanacetum parthenium). Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa en is een zomerbloeier, maar sommige exemplaren bloeien pas in de herfst. Hij groeit in het wild, komt soms spontaan in tuinen op en wordt ook gekweekt. De naam verwijst naar het gebruik van de plant als middel tegen kraamvrouwenkoorts.