Lavendel voor thuisblijvers

Lavendel voor thuisblijvers (1) bloei
Lavendel voor thuisblijvers (2) met aardhommel
Lavendel voor thuisblijvers (3) met akkerhommel

Een geur uit duizenden, een kleur uit duizenden en met miljoenen staan ze zij aan zij op de stoomhete velden voorbij Lyon, zich strekkend tussen heuvels, cipressen en natuurstenen dorpen. Maar helaas, deze beroemde lavendelvelden, de belichaming van het ware vakantiegevoel, zijn dit jaar te ver. Gelukkig groeit er steeds meer lavendel in parken, tuinen en artistiek verantwoorde bloembakken, zodat we niet alles hoeven te missen. Sterker nog, van zo dichtbij blijkt dat naast neus en oog ook het oor door deze veelzijdige plant ruimhartig wordt bediend: de lavendel zoemt dat het een lieve lust is. Nou ja, de insecten die er op bezoek komen, en dat zijn vooral hommels, heel veel hommels, onder meer aardhommels (foto 2) en akkerhommels (foto 3).
De lavendel produceert een zeer sterke geurstof die voor zeep, olie, spuitbussen, kruidenzakjes en wat al niet wordt gebruikt. Strijk er even met je hand doorheen en je hebt de lucht voor de rest van de dag bij je.
De bloei-aren zijn smal en de bloemen klein. Daarom moet je goed kijken om te zien dat het lipbloemen zijn, net als vele andere geurige kruiden, zoals salie, thijm, majoraan, bonekruid, munt en basilicum.

Tags: