Meer ijsbloemen

Ze zijn gewoon te leuk, te aandoenlijk, om ze niet nog eens in het lage winterzonnetje te zetten, de onverstoorbare ijsbloemen. Ze zijn zo klein en ze lijken zo kwetsbaar, maar ook na serieuze aanvallen van hagel, sneeuw, smeltend ijs en dan weer - hoe verraderlijk - lente-achtige temperaturen, weten ze zich nog steeds te handhaven. In een tuintje of langs de weg staan ze, zoals het 'onkruiden' betaamt: het Herderstasje, de Tuinwolfsmelk en de Rode schijnspurrie. En natuurlijk het hardnekkige Straatgras, het kleine altijd-en-overal-grasje dat een eigen artikel verdient.

Het Herderstasje (Capsella bursa-pastoris, foto 1) is de bekendste doorbloeier van dit illustere drietal, een telg uit de grote Kruisbloemenfamilie die zeer algemeen voorkomt. Herkenbaar aan de kleine witte bloempjes aan een langgerekte, vrij stevige stengel, maar vooral aan de hartvormige vruchtjes waaraan hij ook zijn naam dankt. De tas van een herder moer er zo hebben uitgezien, want die zit ook in zijn wetenschappelijke naam: bursa-pastoris, de tas van een herder. De Herderstasjes die in de winter te zien zijn, blijven - hoewel alles erop en eraan zit - veel lager dan hun zomerse soortgenoten. Alsof ze in elkaar gedoken staan en daar kun je je iets bij voorstellen.
De Tuinwolfsmelk (Euphorbia peplus, foto 2) klinkt misschien onbekend, maar in veel tuinen is hij niettemin een bekende verschijning. Op zomerse wijze uitgegroeid krijgt de plant een schermvorm, de winterbloeiers zijn onregelmatiger. Maar altijd hebben ze minuscule gele bloemetjes en zijn ze herkenbaar aan het witte melksap dat bij het breken uit de stengel komt.
De Rode schijnspurrie tenslotte (Spergularia rubra, foto 3) is de minst bekende van het stel, maar minder onbekend dan de bijzondere naam doet vermoeden en allesbehalve zeldzaam. Maar hij groeit alleen op zandgrond en dan bij voorkeur langs wegen, dus in een randstedelijk tuintje zul je hem niet snel zien. Hij heeft kleine paars-roze bloemen (op de foto nog dicht), maar is vooral te herkennen aan zijn naaldvormige blaadjes die in kransen staan.