Siciliaanse citroenen

Het oranje van sinaasappelen gloeit op in lage, diepgroene bomen langs een stoffige weg. Nog meer dan anders vanwege het WK-voetbal. De zachtgele grapefruits hangen teruggetrokken tussen het blad, onnodig bescheiden, terwijl de citroenen brutaal-geel knipogen in de felle zon. Alles omgeven door een zoetige geur van rijpe vruchten en late bloemen die in het donker tussen de takken pinkelen als helderwitte sterretjes. Samen met vijgen, druiven - witte 'Terre Siciliane' in de maak - en ommuurde grijsgroene olijfgaarden, bepalen zij de smaakvolle aanblik van Sicilië.
En verder golvende heuvels met geel, buigend gras en graanstoppels, hun stenige koppen bekroond met sierlijke parasoldennen. In de verte kijkt een antiek stadje als een arendsnest over alles uit. Opgenomen in het natuurlijke geheel, zoals de sinaasappelbomen op hun beurt tot in het hart van de stad doordringen. Zij doen iets met ingevlogen noorderlingen en de stralende citroenen doen daar nog een schepje bovenop.

Het lijkt alsof ze hier altijd zijn geweest, de Citrusbomen, maar dat is niet het geval. Wel heel lang, maar niet altijd. Ze komen oospronkelijk uit Zuid-Oost Azie, waar ze al minstens 2000 jaar voor het begin van onze jaartelling in cultuur waren.
Citrus media, de 'sukade-citroen' was waarschijnlijk de eerste citrusvrucht die in de antieke oudheid al het Middellandse Zeegebied bereikte. Van deze 'oervorm' - van de schil wordt sukade gemaakt - zijn de Sinaasappel (Citrus sinensis), de Citroen (Citrus limon) en de Limoen (Citrus aurantiifolio) afgeleid. En vele nieuwe varianten.
Later kwam de Pompelmoes (Citrus grande), waarvan de Grape-Fruit en de Pomelo zijn afgeleid, en tenslotte de Mandarijn (Citrus reticulata), in 1805 pas.
En nu groeien Citrusbomen overal, dat wil zeggen: overal tussen 40 graden Noorderbreedte en 40 graden Zuiderbreedte

Samen één geslacht vormend - het geslacht Citrus - zijn alle Citrusvruchten zijn sterk verwant, met hun kenmerkende partjes van binnen en aan de buitenkant een dikke schil met zichtbare klieren vol licht ontvlambare etherische olie. Sinaasappel- en citroenrasp zijn dan ook krachtige smaakmakers. En het uitknijpen van mandarijnschillen bij een kaarsvlam is - vooral in de Kersttijd - een bekend kinderspel.

Tags: