Vermomde Bromelia's

Vermomde Bromelia's (1) een jonge boombaard (Tillandsia)
Vermomde Bromelia's (2) een volgroeide boombaard (Tillandsia)
Vermomde Bromelia's (3) bloeistengel van de boombaard (Tillandsia)

Bonaire, maar voor de verandering geen knalharde kleuren, contrasten, extreme omvang of vormen. Grijzig zijn ze, onopvallend en klein, deze bromelia's op hun al even grijze boomtakken. Dat laatste is het enige herkenbare: bromelia's groeien in bomen. Het zijn epifyten die een tak als groeiplaats kiezen en hun water en mineralen 'uit de lucht' halen. In dit geval: water uit de regen en de ochtenddauw en mineralen uit het stof dat door de bomen wordt geblazen. De brede, groene en vaak glimmende bladeren van de bekende bromelia - ontspringend aan een rood hart - zijn vervangen door smalle, grijze en harige blaadjes.
Deze aangepaste bromelia kreeg boombaard als Nederlandse naam, wat recht doet aan zijn grijze en harige uiterlijk. Echter, met het oog op de ronde vorm van volwassen exemplaren is de Engelse benaming ball moss beter op zijn plaats. Een bal ja, een voetbal om preciezer te zijn, want dat is bij deze Tillandsia recurvate zoals hij officieel heet, het maximale formaat. Overigens bestaat die dan niet uit één plant; het is een kolonie kleine plantjes met elk een paar blaadjes en een eigen bloeistengeltje.
Het is duidelijk dat deze bromelia niet in regenwouden thuishoort, maar meer geschikt is voor de wat ruigere delen van tropisch Amerika. Waaronder Bonaire dus. Ik vond ze in de buurt van Playa Frans, aan de westelijke punt van het eiland.