Weegbree

Weegbree (1) Smalle weegbree
Weegbree (2) Grote weegbree
Weegbree (3) Hertshoornweegbree

Er zijn meerdere soorten weegbree, maar wat is eigenlijk het meervoud van weegbree? Weegbrees, weegbreeën? Het is sowieso een verwarrende naam, behalve natuurlijk voor de Grote weegbree die langs de weg groeit en brede bladeren heeft en dus duidelijk model heeft gestaan voor de naam. Maar wat te denken van de Smalle weegbree, een weegbree met als belangrijk kenmerk zijn smalle (!) bladeren?
Deze Smalle weegbree heeft niet alleen andere bladeren, maar ook andere bloei-aren dan zijn grote broer en die (zie foto 1) vormden de eigenlijke aanleiding voor dit stukje. Op lange stengels staan korte, mollige aren waarlangs de bloei van beneden naar boven kruipt: de weinig opvallende stempels gaan voorop en dan volgen de meeldraden die des te opvallender zijn. Hun ver naar buiten staande helmknoppen vormen witte kransen om de aar, met eronder de verwelkende generatie en erboven de belofte die wacht. Die bevallige verschijning is vele malen aantrekkelijker dan de magere bloei-aar van de Grote weegbree (zie foto 2) die weliswaar imposant lang kan zijn, maar verder weinig spectaculairs te bieden heeft.

In deze contreien, op het zand niet ver van de Noordzeekust, voelt zich ook nog een derde weegbree thuis: de Hertshoornweegbree (foto 3). De liggende bladrozetten, bestaande uit smalle blaadjes die aan de uiteinden gewei-achtige uitsteeksels hebben, zijn zeer vertrap-bestendig. Dus allesbehalve 'bree', maar wel heel 'weeg' en gedijend waar andere planten het moeilijk hebben. De bloei-aar (op de foto rechts, bijna liggend) is weinig opvallend, maar goed aangepast aan de omstandigheden.