Wild 2: Hollandse wildernis

Into the wild gaan is niet eenvoudig in Nederland, om natuur zonder mensen te vinden, zonder beheerder, paden, snelweggeluid en zonder bereik. Daar hunkeren we kennelijk wél naar, want er wordt heel wat wilde natuur aangelegd. Wilde natuur aanleggen? Jazeker: afgraven, ophogen, indijken, onder water zetten, afsluiten en dan alles zijn natuurlijke gang laten gaan. Nou ja, tegen het dichtgroeien moeten wilde grazers worden ingezet. Schotse Hooglanders of Galloways bijvoorbeeld. Want schapen zijn niet wild genoeg, zelfs de heideschapen niet.
Logisch: wat we in onze wilde natuur laten rondlopen moet er oer uitzien, stoer zijn. Edelherten zijn een goede keus, maar dat kan meestal niet. Gelukkig zijn er na slim fokken en importeren ook oerrunderen en oerpaarden inzetbaar. Langharige, breedgehoornde Schotse Hooglanders bijvoorbeeld (Drenthe, Veluwe; foto 2) en de niet-agressieve, hoornloze Galloways met hun zwarte krulharen en korte poten (foto 3). Maar er kan ook gekozen worden voor het bruine Heckrund - genoemd naar de broers die dit oerrund terugfokten - met zijn lange hoorns. Of voor het wilde, uit Oost-Europa afkomstige Konik-paard.

Maar dán kan de natuur haar gang gaan. Toch? Nee, toch niet. We kunnen het niet aan. Als het winter wordt en voor dat harige graasvolk met die aandoenlijk bruine ogen honger dreigt en ziektes op de loer liggen, dan is het wild niet wild meer, dan is er sprake van dierenleed, dan moet er worden bijgevoerd, afgeschoten en gevaccineerd. Goed, maar verder komt er geen mens meer aan te pas. Nou ja, misschien is het leuk om nog ergens een zeearend vandaan te halen en uit te zetten. Of otters. Of een stel bevers. Want voordat die zélf onze nieuwe natuur gevonden hebben... Vooruit, alles voor het goede doel. Maar als blijkt dat ze zich thuis voelen en in steeds grotere getale hun natuurlijke gedrag gaan vertonen, als bevers bomen gaan omknagen en dammen bouwen en als ze zo de zorgvuldig uitgekiende natuurlijke waterstand denken te kunnen veranderen, ja dan is ingrijpen onvermijdelijk: dammen doorsteken, bevers verhuizen, desnoods afschieten.

En toch nog wilde plannen zat, te beginnen bij het intruduceren van de wolf in Nederland. Als dat geen spannende TV oplevert ...

Tags: