Wilde passiebloemen

Ze klimmen langs het hek omhoog, de wilde passiebloemen, met hun ruwe rankende stengels en hun typische drielobbige bladeren. Naar de zon. 's Morgens vroeg vouwen de nieuwe bloemen open (foto 2): de wittige krans van kelk- en kroonbladeren en de paarse draden van de corona. Een kunstig bouwwerkje van 5 meeldraden en 3 stampers bekroont het geheel dat als een schotelantenne op de zon gericht staat. Halverwege de ochtend verschrompelen ze alweer - weg schoonheid - en gaat het passievruchtje groeien. Bij zonsondergang hangen er groene knikkers.
De volgende morgen onluikt er een verse lichting passiebloemen. Bijen en kolibries krijgen een nieuwe kans zich tegoed te doen aan de uitgestalde nectar en en passant hun bijdrage te leveren aan de bevruchting van de bloemen die - hun korte leven lang - een lust voor ons oog liggen te zijn.

De passiebloemen vormen binnen het plantenrijk een eigen familie, de Passifloraceae. Het merendeel van de ca. 500 soorten hoort thuis in de warme delen van het Amerikaanse continent, waar ze vijf eeuwen terug voor het eerst door Europeanen werden ontdekt. De kenmerkende bloemen zijn er in vele kleuren en groottes, meestal groeiend aan klimplanten. Maar er zijn ook enkele struiken en zelfs bomen bij. De vruchten zijn vaak eetbaar, ook de kleine van de Passiflora foetida op Bonaire, maar vooral de grote gele of paarse vruchten van Passiflora edulis vullen het winkelschap.

De passie - of zelfs wilde passie - van de passiebloem heeft niets met aardse liefde van doen. De Spaanse missionarissen die de bijzondere bloemen bij hun aankomst in Amerika ontdekten, zagen er talloze gelijkenissen met het lijden van Jezus in en doopten ze passiebloemen, overeenkomstig de passiespelen en passiemuziek. De 10 kelk- en kroonblaadjes staan dan voor de apostelen (excl Petrus en Judas), de corona is de doornenkroon, de 3 stampers zijn de spijkers in het kruis, etc. Op Bonaire wordt hij wel Yerba di Krus, Kruid van het Kruis, genoemd.

Maar er is natuurlijk niets op tegen om er gewoon liefde in te zien, in deze lieflijke passiebloemen...

Tags: